đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Avslöjande vibrationer

| | | | | LĂ€stid: 1 minuter (927 tecken)

I veckan har jag lÀst om tvÄ fascinerande möjligheter till avlyssning. I bÄda fallen handlar det om teknik som analyserar vibrationer. Det ena handlar om sÄnt som inte syns, det andra om sÄnt som inte hörs.

I veckan har jag lÀst om tvÄ fascinerande möjligheter till avlyssning. I bÄda fallen handlar det om teknik som analyserar vibrationer.

I det ena fallet rör det sig om vibrationer som inte syns med blotta ögat. Forskare vid MIT har utvecklat en algoritm som kan Äterskapa ljud frÄn vibrationer som syns pÄ höghastighetsfilm. I ett av experimenten filmas en pÄse med potatischips genom en ljudisolerande glasskiva.

I det andra fallet rör det som om vibrationer som inte det mÀnskliga örat kan uppfatta. Forskare vid Tel Aviv University har blivit nominerade till en Pwnie för sitt sÀtt att lyssna pÄ en processor och bakvÀgen kunna rÀkna ut den privata nyckeln i GnuPG.

Det senare exemplet innebÀr klara integritetsproblem, men Àven det förra kan givetvis anvÀndas pÄ minst sagt tveksamma sÀtt.

Men det finns andra tillĂ€mpningar för vibrationsanalys. I det senaste inslaget av BBC:s podcast Click hör jag om ett armband med en liten sensor som kĂ€nner igen en myggas vingslag – och dĂ€r ambitionen Ă€r att kunna sĂ€rskilja en mygga som bĂ€r pĂ„ malari frĂ„n en som inte gör det och dĂ€rmed kunna varna personer i nĂ€rheten!